zondag 8 december 2013

HENK VAN DEN BOSCH

In je grote schilderijen schotel je de kijker complexe beelden voor door ruimtes uit te beelden met daarbij links en rechts, onder en boven, doorkijkjes naar andere ruimtes. De verleiding om al kijkend af te dwalen en jezelf in dat dwalen te verliezen, is onweerstaanbaar. In je kleinere werk zoals Z.t.5 is sprake van een ander soort complexiteit. Volgens mij schilder je niet alleen een gezicht op een gebouw. Je voorziet het schilderij ook van visuele verschijnselen en effecten die eigen zijn aan andere media: aan de fotografie ontleende, plaatselijke onscherpheden bijvoorbeeld en glanseffecten die optreden bij het afdrukken van fotos op papier. Zie ik het juist dat je schilderkunst en fotografie hier op slinkse wijze vermengt?
In al mijn schilderijen speelt fotografie en film een rol, als bron, als verwijzing, maar inderdaad ook door gebruikmaking van haar kenmerken en effecten. In mijn werk is altijd sprake van gelaagdheid, zowel in perspectief als in tijd. De mogelijkheid om een labyrintische 'setting' te creëren, waarin je kunt dwalen, is in groter werk beter te bewerkstelligen. De kleinere werken zijn vaak minder complex en kennen minder details. Door abstractie en onscherpte nadrukkelijker te gebruiken, in plaats van een perspectivische sturing, ontstaat een meer atmosferisch en diffuser beeld.

Een werk als Z.t.5 roept vragen op. Gaat het om het gebouw of om de vluchtige randverschijnselen als glans en onscherpte en probeer je daarmee het ongrijpbare een vorm te geven?
Architectuur openbaart zich door wat zij prijs geeft: middels details, vensters, doorkijkjes et cetera, maar ook bij de gratie van haar omgeving. Het gaat mij om de relatie tussen de beeldelementen en hoe die op elkaar inwerken. De magie van een plek, een gebouw is vaak sterker als je het weergeeft door middel van een fragment, glimp, verscholen tussen het groen. In Z.t. 5 hangt een onscherpe flard voor het beeld. Zijn het wolken, zijn het vlekken, is het mist, ondefinieerbare ruimte, loslatende verf van het witte doek rechts? Een goed kunstwerk roept vaak meer vragen op dan het antwoorden geeft.

Website Henk van den Bosch

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.